Yaşam Koçu , Yol Arkadaşınızdır.
Her geçen gün karmaşıklaşan hayatımız ve yoğun iş temponuzda, bir ihtiyaç haline gelmeye başlayan ‘yaşam Koçluğu’ kavramı artık hiç birimize yabancı değil. Bu alanda mesleği severek icraa eden, uzun kariyer geçmişine ve kuvvetli referanslara sahip Life Danışmanlı Firma sahibi , Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı Nazife YENEN kısa bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle kendinizden ve Life Danışmanlık’tan bahsedermisiniz?
25 Temmuz 1989 Eskişehir doğumluyum. İlk öğretim lise ve üniversite yıllarımı eskişehir de tamamladım. Kişisel gelişime özel bir ilgim vardı araştırmalar yapıyordum ancak bu alanda ilerlememe okuduğum bir kitap vesile oldu. İlk olarak kendimi tanımakla başladım “Ben Kimim” sorusuyla. Ve her insanın kendisini tanımasını bilmesi gerektiğine inandım ve araştırmalarımı genişletmeye başlayarak. Kişisel gelişim eğitimlerine katıldım. Bu alanda bir çok eğitim aldım Yaşam Koçluğu NLP EFT meditasyon ilişkiler koçluğu vb.Bu alanların Eğitici eğitimi alarakta bu konularda Çeşitli kurum ve kuruluşlar da eğitimler ve seminerler vererek tam anlamıyla bu alanın içinde varoldum. Eğitimler veredikçe herseferin de yeni bilgiler keşfederek hem öğrettim hem öğrendim bu da bana çok büyük bir mutluluk veriyor.
Life Danışmanlık 11 Nisan 2017 de doğmuş taze bir bebek olarak nitelendiriyorum ben, gelişime ve öğrenime açık olan firmamla birlikte hem öğretip hem de öğreniyoruz. “LİFE” kelime anlamıyla “yaşam hayat ve ömür” demek bizim de odak noktamız hayat olduğu için ve günlük yaşantımız da hayat kelimelerini çok fazla kullandığım dan isim kendiliğin den yerin de var oldu. Hedefimiz eskişehir de bu kültürün yayınlaştırmak olduğundan ve herkesin bu konularda kendinden bir parça bulacağının inancıyla bu alana baş koydum. Amacım hayata dokunuşlar yaparak var olan durumlardan daha ileriye taşımak ve herkesin“TOUCH OF LİFE”I felsefesini benimsemesi.
Profesyonel bir yaşam koçu ve aynı zamanda uzmanısınız. Peki, yaşam koçluğu ve NLP nedir? Sizden öğrenebilirmiyiz?
Uzmanlık terimini kelime anlamıyla doğru bulmuyorum. Çünkü uzman denildiğin de gelişimi tamamlanmış olarak algılıyorum. Oysa ki ben gelişimin ve öğrenmenin doğum dan başlayıp ölüme kadar olan bir süreç olduğu düşüncesindeyim o yüzden kendime uzman yerine Öğrenen ve Öğretici denilmesi daha çok hoşuma gidiyor.
Yaşam koçu Fransızca kökenli eski bir kelime olan “COACH” kelimesinden gelir. Insanları bir yerden bir yere taşıyan araç anlamın da. Koçluğun temel kuralı da bireylerin bulundukları durumdan daha ileriye hedefleri doğrutusun da yol arkadaşlığı yapmaktır. Bir koç gelen danışanın her alanıyla ilgili( iş eş sağlık sosyal yaşam vb)konularda yol arkadaşıdır. Bir koç daima güçlü sorularla danışanını daha iyiye ve mutluluğa taşımakla sorumludur. Asla yönledirme yapmaz danışanın iyisi ve kötüyseyle ona yol arkadaşlığı yapar. Şimdi ki durum ve gelecekle ilgilenerek onu daha güzel bir yaşama öncelik eder bir koç.
NLP (NEURO LİNGUİSTİC PROGRAMMİG) İnsanın duygularını, düşüncelerini, davranışlarını kendi istediğine göre kontrol etmesini sağlayan psikolojik bir bilim dalıdır. Koçluk seaslarımız da NLP ‘nin çok büyük faktörü vardır. NLP teknikleri ile danışanların(olumsuz) cümle kalıplarını değiştirilerek olumlu kelimelerle hayatlarına yön veriyoruz. NLP de Düşünceler duyguları oluşturur duygular da davranışlara yansır. Bu yüzden koçluk sürecimizin en temel kemiği NLP dir.
Daha once kimlere eğitim verdiniz?
Ben bu alana 2014 yılında başladım ilk seminerim Eskişehir de KPSS eğitimi veren özel bir dersane ile oldu, arkasından Ankara daki bir firmayla ortak çalışma sonucunda “ESKİŞEHİR KARİYER ZİRVELERİ” konu başlıklı üniversite öğrencilerine bir seminer düzenledik. Onun ardın dan Kadın emeğini değerlendirme vakfı ile eskişehirde ki belediyeler ve ilçe belediyelerle kadınlara yönelik Girişimcilik,Finansal okuryazarlık liderlik satış pazarlama iletişim vb. eğitimleri vererek başarıyı elde ettim. Eğitimler ve seminerler düzenlemek bana büyük bir mutluluk verdi ve bu alanda ilerledim. Genel de ineraktif eğitimden yana olduğum için eğitime katılacakların sayılılarını sınırlı tutmakta özen gösteririm çünkü interaktif eğitimin daha verimli olduğunu düşünüyorum. Bu eğitimleri verdiğim dönemlerde de yine “Yaşam koçluğu” eğitimi vermeye devam ettim.
Yaşam koçluğu ve psikologluk arasındaki farklar nelerdir?
Yaşam koçu bahsettiğim üzere bir yol arkadaşıdır yani Bireyleri bulundukları durumlarından varolmak istedikleri duruma öncülük eden bir arkadaştır. Psikologluk ap ayrı bir alandır genel de bizi psikologlarla karıştırırlar ve ben bu konuda huzursuzluk duyuyorum çünkü psikologluk çok kutsal ve özelbir meslektir. Onlar tamamen ruh sağlıyı ile ilgilenirler. Bir koç danışanını daha sağlıklı ve bilinçli hedefler doğrutunsa ilerlemesine yardımcı olur. Benim genel olarak şahisi şartım ben bir psikolog olmadığım için ruhsal problem yaşıyan kişilere yardımcı olmam bu tarz konularda destek isteyen kişilerin de psikologlardan destek almasını söylerim ve ruhsal problem yaşıyan kişileri görüşmeye kabul etmem. Çünkü ben bir yaşam koçuyum psikolog değilim.
Daha çok hangi alanlarda eğitimler veriyosunuz ve insanların ve firmaların hangi problemlerine çözüm bulmaya çalışıyorsunuz?
Genel olarak ; Yaşam koçluğu, Satış koçluğu, İlişkiler koçluğu, Nlp, Eft, Beden dili, meditasyon, Girişimcilik Stres öfke, Motivasyon, Müşteri ilişkileri iletişim Sorumluluk bilinci, Hayır diyebilme Empati vb konu başlıklarında eğitimler veriyorum. Aslında konu başlıklarımız bunlarla sınırlı değil tabi ki de kişisel gelişimi kapsayan tün alanlarda eğitimler mevcut. Bu eğitimleri hem bireyler öğrenebiliyor hemde kurumsal alan da faaliyet veren firmalara eğitim ve seminerler olarak düzenliyorum.
Kişilerin genel olarak ne yapmak istediklerini bilmedikleri an da devreye giriyoruz. Ortalama 9 ila 12 seanslarla onlara öncülük ediyoruz. Genel süreçte bireyi tanımakla başlayarak ve kişilik testleri yaparak sorunun yada sorunların nereden kaynaklandığını bulmaya çalışıyorum belli başlı tekniklerle de sorunları en aza indirgeyerek çözüm yolları bulmaya çalışıyorum. Tabi ki elimiz de bir sihirli değnek olamdığından bir an da mucizecler yaratmak mümkün değil bunun için de danışana da çok büyük bir rol doğuyor ödevler vererek, misyon vizyon çalışması yaparak ve istikrarlılığını saylayarak genel ana hedeflerine ulaşmasına yardımcı oluyorum.
Firmalara uyguladığım teknikler ise ; bizden ne istendiği değil firmanın neye ihtiyaç duyduğunu analiz ederek bir çalışma başlatıyorum. Örneğin; bir firmanın as üst ilişkisi sorunu olabilir buna bağlı verim düşmesi ortaya çıkabilir ya da ileşitim alanların da problemler oluşa bilir bunları tespit ederek çalışmalara başlanıyor. Yani genel olarak tek bireylere değil Firmaların da bir koç’a ihtiiyaçları olabiliyor. Firma Felsefemiz ezberci sistem değil ihtaç doğrultusun da hizmet vermektir.
Kişisel gelişim eğitimlerinin her bireyin ve firmaların alması ve öğrenmesi gerektiğine inanıyorum. Kişisel gelişim eğitimlerinin birer lüks olarak değil ihtiyaca dönüşmesi en büyük hedefim.